Neste konsert: Mathias Eick

Mathias Eick – Ravensburg

Sinus
Onsdag 21. Mars
Dørene åpner kl 19
Konsertstart kl 20
Billetter

The man with the horn.

Mathias Eick ble i grunnen værende i sjangertrassalderen, samtidig som plassen han inntar i jazzens landskap har vokst og vokst med lydens hastighet, usjenert av sjanger- eller landegrenser. I serien heldiggriser som har fått lov å spille sammen med Mathias nevner vi lett henslengt Chick Corea, Pat Metheny, Jaga Jazzist, Manu Katché og Jacob Young. «Jag kan icke räkna dem alla», som sangeren sier det. Av plasshensyn utgår også skrytelista over mer enn 50 innspillinger sammen med andre aktverdigheter, samt imponerende priser og æresbevisninger, lovord fra kresne ECM-plateanmeldere eller andre påminnelser om din sviktende evne til å holde fokus gjennom lengre tekster. Vi går rett på musikken. Dette er plateslipp-konsert, den nye plata heter «Ravensburg» (oppkalt etter en tysk by, kjent for å være på størrelse med Bodø). Hva er det så Eick driver med?

«Ta med deg hornet» betyr på jazzdialekt instrumentet du spiller.  Eick trakterer «det som er nødvendig» av «horn», slik som kontrabass, vibrafon, piano og gitar. Med kveldens velbestykkede line up kan Eick vie seg til sitt hovedinstrument, trompeten. Ordet trompet har for mange en litt hard klang. Den tyrkiske sultanens barnesoldater (janitsjarer) har helt siden 1362 slitt med dårlig presse. Dessuten har henfarne 17. maier etterlatt gnagsår og sterke sanseinntrykk i mangt et følsomt barnesinn og ditto øreganger. Men de som har lyttet til Eick vet at hans trompet ikke bare kan jage fremst på en bølge av polyrytmikk som gjør det vanskelig å sitte stille. Den kan også la en melodi smyge seg forsiktig og poetisk fram så den til slutt ligger som balsam rundt livets stramme nakkemuskler. Når Eick lander en av sine ettertenksomme jazzballader kan det minne om trompetlegenden Kenny Wheeler på en god dag. Eller kanskje først og fremst Mathias Eick. Mitt i all nyskapende og sjangeroverskridende utforskertrang har han så smått etablert sin signaturstemme, en gromlyd du drar kjensel på. Lån ham øre.

Andreas Ulvo – keyboard
Audun Erlien – bass
Håkon Aase  – fiolin
Torstein Lofthus  - trommer
Mathias Eick  – trompet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>